Festdrakt inspirert av vikingtiden

Festdraktene fra Klesarven henter inspirasjon fra vår felles norrøne kulturarv.

Det er stor interesse for et alternativ til bunad. Med våre drakter er du knyttet til norsk og norrøn folkekultur samtidig som du har mange valgmuligheter når det gjelder farger og uttrykk. Draktene er i et rimeligere prissegment og leveres innen 1-3 dager.

Hvorfor velge festdrakt fra vikingtiden? 

Kundene våre føler at de finner mye identitet i en festdrakt fra Klesarven, og opplever et mer personlig uttrykk. Du setter sammen drakten din selv, og velger farger på både selekjole, underkjole, sølv og tilbehør. Passformen er behagelig og draktene har et snitt mange føler seg vel i.

Mønstrene draktene er basert på ble brukt i hele landet i vikingtiden, og selekjolene fungerte som et festantrekk. Du kan bruke en vikingdrakt uansett hvor du er fra.

Hvilke anledninger passer draktene til?

Når kan man bruke en vikinginspirert festdrakt? I tillegg til 17. mai brukes bunad og festdrakt først og fremst i feiringer i familien, som dåp, konfirmasjon og bryllup. Våre kunder som bruker vikinginspirerte festdrakter er:

- Første- og andregangsbruder som ønsker noe mer unikt og miljøvennlig. En hvit kjole brukes en gang. En festdrakt fra oss kan brukes til mange ulike begivenheter. 

- Konfirmanter. Både mor og datter har gjerne festdrakter fra oss. 

- Kvinner som har vokst ut av bunader både mentalt og i størrelse. Litt sliten av å gå i den samme tunge og trange bunaden?

- Kvinner som er interessert i norsk historie og vikingtid, og ønsker seg et allsidig festantrekk til alle ulike anledninger, deriblant vikingfestivaler, markeder og andre arrangementer.

Kundenes grunner til å velge en festdrakt:  

"Jeg har respekt for bunadstradisjonene, og synes bunader er kjempefint. Kanskje et paradoks da at jeg har falt for denne festdrakten, synes bare den er så fin, og helt meg!"

"Jeg har ikke bunad selv. Grunnen er at jeg ikke vil investere så mye penger for å ha et plagg hengende i skapet. Festdrakter syns jeg er fint. Ikke mange som har, så en skiller seg ut. Velg det du liker."

"Hvorfor bruke så mye penger på en drakt man egentlig ikke føler seg så vel i? Bare for at andre som har bunad mener at man skal bruke det? Og jeg har ikke tenkt å bruke en kalori på å bekymre meg for om noen synes det er upassende å sprade rundt i en drakt jeg føler meg flott i" 

"Jeg føler ikke tilknytning til noe bestemt sted slik en bunad gir, men vil allikevel være en del av felleskapet." 

Slik setter du sammen din Klesarven festdrakt

1. Velg en serk/linkjole som base for drakten din

Serken fungerer som en underkjole, og er sydd i høykvalitets lin. Den er ikke gjennomsiktig og kan fint brukes alene. Vår modell heter Frøya og er sydd med store kiler i siden for maks bevegelsesfrihet og flott fasong. Vi har mange ulike farger, dersom du ønsker et mer historisk korrekt antrekk, anbefaler vi naturfarget eller blå lin, som vi har kilder på fra vikingtiden. Lin var vrient å farge i andre farger, men takket være moderne fargemetoder, har vi serker i alle regnbuens farger.

2. Velg en selekjole du føler deg vel i

Selekjolene våre heter Draum og er sydd i nydelig, diamantkypert ullstoff. Når man ser dem på nært hold vil du se små diamanter i stoffet, som skyldes at stoffet er vevet med to ulike tråder. Detaljene på kjolene er inspirert av Køstrupkjolen, fragmenter av en vikingdrakt fra Danmark. Selekjolen har behagelig skjørt med mye vidde og skjult strikk i ryggen. Derfor former den seg alltid fint etter brystet ditt. Velg mellom en rekke ulike farger og husk at vikingene var glade i fargesprakende plagg.

3. Velg skålspenner og tilbehør

Draum lukkes i front med skålspenner, som er en oval brosje fra vikingtiden. Denne brukes til å feste selene foran. Kjolene våre kan ikke brukes uten skålspenner, og vi har en rekke ulike stiler å velge fra. I tillegg kan du velge annet tilbehør som halsbrosjer til å feste i linserken, belter i ull eller lær, beltevesker til å oppbevare nøkler, kort og mobiltelefon i, armbånd, perler og sjal. Kun fantasien setter grenser! Miks og match din drømmedrakt, med de fargene og tilbehøret du ønsker deg.

Vanskelig å velge?

Trenger du hjelp til å sette sammen drakten din?

Vi er her for å hjelpe deg. Send en e-post til info@klesarven.no, eller en melding på Facebook eller Instagram.

Autensitet og historisk korrekthet

Grunnleggerne av Klesarven er aktive innen viking reenactment og levende historie. Vi er interesserte i å rekonstruere plagg, tilbehør og hesteutstyr fra vikingtiden og bruker fritiden på dette.

Det er derfor viktig for oss å adressere spørsmålet om autensitet når det kommer til vikingdrakter som produseres i moderne tider.

Alle vikingdraktene fra Klesarven er inspirert av gravfunn fra vikingtiden, der fragmenter av tekstiler, perler og smykker er bevart.

Tolkningene av disse funnene er grunnlaget for draktene våre. Passformen er justert til den moderne kvinnekroppen slik at vi kan føre standardstørrelser. Det er derfor alltid noen detaljer som ikke er autentiske, selvom klærne er vikingtids selekjoler og serker.

For å kunne produsere klærne våre etisk lar vi fabrikkene vi samarbeider med sy kjolene i sitt tempo. Vi produserer derfor små partier om gangen og gjør ikke spesialbestillinger. Du kan lese mer om produksjonen vår her.

Vi er ikke historisk korrekte. Draktene våre er sydd med symaskin for å kunne sikre kortere produksjonstid og lavere priser. Stoffene vi benytter til draktene er samme materialer som i vikingtiden - vi syr vikingklærne våre i lin og ull, men de er ikke plantefarget. Dersom du ønsker deg en helt historisk korrekt vikingdrakt eller driver med vikingtids reenactment, anbefaler vi alltid håndvevede, plantefargede stoffer og håndsøm. Som en nettbutikk er ikke vår ambisjon å levere dette, men anbefaler deg gjerne håndverkere vi kjenner til som tar oppdrag innen vev, plantefarging og håndsøm.

Klesarvens mål er å gjøre flotte vikingdrakter- og plagg og tilgjengelige for alle - også de som ikke syr selv eller er aktive i vikingmiljøet i Norge. Historien kler deg!