Plantefarging hos Klesarven
Frøya linkjole i plantefarget linstoff
Visste du at vi i Klesarven plantefarger den blå linen vår? Frøya i plantefarget blå, er produsert med utgangspunkt i et ubleket og ubehandlet linstoff og en fargemetode med helt naturlige ingredienser. Derfor er det også det mest miljøvennlige plagget vi tilbyr.
Fra vikingtiden har vi kun kilder av farget lin i blått. Plantefibrene tar annen farge dårlig, men blå lin fantes. Derfor ønsker vi å kunne tilby plantefarget blå lin, selvom vi i dag har tilgang til kjemiske farger.
Hva farger vi med?
Vi bruker planten vaid (Isatis tinctoria l.), som er en toårig urt i korsblomstfamilien. Planten blir brukt til å farge både ull, lin og silke blått.
Frø av vaid som er funnet i vikingskipet fra kvinnegraven på Oseberg i Vestfold tyder på at planten har vært dyrket og blitt brukt til farging i vikingtiden. To varianter av vaid vokser nå i Norge, men de er sjeldne.
Bladene inneholder det fargeløse glykosidet indikan. Dette spaltes ved hjelp av enzymer til sukker og indoksyl, som ved gjæring oksideres til den nydelige dype blåfargen.
Fargeprosessen
Etter høsting, blir vaidbladene lagt i vann i en uke. Deretter blander man inn kalkstein. Dette blir selve fargestoffet.
For å gjøre alt klart til farging blander vi fargestoffet med vann, natron, syre og sprit for å få riktig pH.
Det farges en eller flere ganger alt etter som hvor mørk fargen skal være. Jo lengre stoffet er i fargebadet jo mørkere blir det. Vår plantefargede kjole er i fargebadet i totalt 80 minutter.
Når stoffet kommer ut av fargebadet er det grønt, og når det reagerer med oksygen blir det blått.
Fargeblandingen er litt som en surdeig. Man kan bruke den så lenge man klarer å «holde liv» i den. Man fortsetter å mate og regulerer pH-verdien. Det er ikke noe spillvann bortsette fra det som kommer ut av plagget når man skylder det etter farging. Fargemetoden bruker derfor veldig lite vann. Og kanskje det beste er at man kan fortsette å dyppe og blande over lang tid!
Historien
Etter at det lyktes å framstille indigo syntetisk i 1880, er så å si all naturlig indigo forsvunnet fra markedet. Det har heldigvis vært en økende interesse for plantefarging av tekstiler de siste årene. Denne fornyede interessen kobles til miljøhensyn og til historisk interesse hos personer som er opptatt av vikingtid.
Farging av garn og stoffer har vært gjort siden tidenes morgen, men det har vært stor forskjell på hvem som hadde råd til de mest kostbare tekstilene og fargestoffene og hvem som måtte nøye seg med ufarga klær.
Vi er veldig glade for å samarbeide med norske Fair & Square som produserer både fargen og syr kjolene for oss.
Sammen ønsker vi å inspirere og motivere til en mer miljøvennlig og bærekraftig tekstilindustri.