Plantefarget serk

Frøya linkjole i plantefarget linstoff

Vår første plantefargede kjole!  Frøya Indigo er produsert med utgangspunkt i et ubleket og ubehandlet linstoff og en fargemetode med bare naturlige ingredienser. 100%. Derfor er det også det mest miljøvennlige plagget vi har så langt. 

Planten

Vaid (Isatis tinctoria l.) er en toårig urt i korsblomstfamilien. Planten blir brukt til å farge ull, lin og silke blått.

Frø av vaid som er funnet i vikingskipet fra kvinnegraven på Oseberg i Vestfold kan tyde på at planten har vært dyrket og blitt brukt til farging i vikingtiden. To varianter av vaid vokser nå i Norge, men de er sjeldne. 

Bladene inneholder det fargeløse glykosidet indikan. Dette spaltes ved hjelp av enzymer til sukker og indoksyl, som ved gjæring oksideres til Indigo.

Farge prosessen

Bladene blir lagt i vann og det står i ca. 1 uke. Deretter blander man inn kalkstein. Dette blir til fargestoffet.

For å gjøre klart til farging blandes vann + sprit + søt risvin + fargestoff + natron (for å få riktig pH balanse). Da er fargebadet klart til å farge i.

Det farges en eller flere ganger alt etter som hvor mørk fargen skal være. Jo lengre stoffet er i fargebadet jo mørkere blir det.

Når stoffet kommer ut av fargebadet er det grønt og når det reagerer med oksygen blir det blått.

Fargeblandingen er litt som en surdeig. Man kan bruke den så lenge man klarer å «holde liv» i den. Man fortsetter å mate og regulerer pH-verdien. Det er ikke noe spillvann bortsette fra det som kommer ut av plagget når man skylder det etter farging. Fargemetoden bruker derfor veldig lite vann. Og kanskje det beste er at man kan fortsette å dyppe og blande over lang tid. 

Historien

Etter at det lyktes å framstille indigo syntetisk i 1880, er så å si all naturlig indigo forsvunnet fra markedet.  Det har heldigvis vært en økende interesse for plantefarging av tekstiler de siste årene. Denne fornyede interessen kobles til miljøhensyn og til historisk interesse hos personer som er opptatt av vikingtid.  

Farging av garn og stoffer har vært gjort siden tidenes morgen, men det har vært stor forskjell på hvem som hadde råd til de mest kostbare tekstilene og fargestoffene og hvem som måtte nøye seg med ufarga klær.

Vi er veldig glade for å samarbeide med norske Fair & Square som produserer både fargen og syr kjolene for oss.  

Sammen ønsker vi å inspirere og motivere til en mer miljøvennlig og bærekraftig tekstilindustri.