Om ull

 

Ull er et materiale med en lang tradisjon i Norge, som fortsatt brukes mye og som har fantastiske kvaliteter. Likevel holder materialkunnskapene på å forsvinne, og ferdighetene knytta til hvordan ull kan brukes og foredles likeså.

Å bruke ull har en lang tradisjon i Norge, og det eldste ullplagget vi har funnet her til lands er hele 1700 år gammelt. Frem til industrialiseringen var ull sammen med lin det dominerende tekstilet. Vadmelstøy, strikkede gensere og jakker, strømper, luer og votter var laget i hjemme spunnet garn av ull fra norske saueraser. I strikkeplaggene ser vi også en rik mønsterflora som stadig videreføres og utvikles, og tradisjonelle mønstre som de fra Setesdal, Fana, Selbu og Nordland er alle utviklet med utgangspunkt i den norske ulla.

En rik mønstertradisjon finner vi også i vevingen av ulike innredningstekstiler som åklær, duker og båt ryer, med utallige lokale varianter. Her har ulla vært et selvfølgelig materiale. I den norske billedvevtradisjonen har det også blitt brukt dekkhårsull av spælsau.

Ull har altså vært, og er fremdeles, et populært materiale – og ulla dukker både opp som en del av høy-søm (haute couture) og hverdagsmoten.

Norsk ull har fantastiske kvaliteter

Ull er helt unikt materiale, med mange fantastiske kvaliteter. Ulla isolerer mot kulde og varme, den kan ta opp 35-40 prosent fuktighet før den kjennes fuktig, den har styrke og spenst, den kan filtes sånn at den gjøres vannavstøtende og gir slitesterke plagg som kan brukes gang på gang! Kort sagt er ull materiale med utrolig mange gode egenskaper.

Sauerasene i Norge er tilpassa et vått og kaldt klima, og ulla deres likeså. Så den norske ulla er perfekt til ytterbruk. For mange er den for grov til å ha rett på kroppen, men den egner seg godt til håndstrikkergarn og teppegarn.

Kortreist og miljøvennlig

I motsetning til store deler av verdens tekstilindustri, så er den norske ulla miljøvennlig, kortreist og et etisk godt produkt. Gjennom generasjoner har det blitt lagt vekt på avl og god sortering av ull, og Norge er det eneste landet som har nasjonal klassifisering av ulla. Sauen er vokst i et kaldt klima og et rent miljø, med lite sykdom og bruk av sprøytemidler, og dette gjør den svært miljøvennlig. Sauen opprettholder gjennom beiting kulturlandskap og hindrer gjengroing.

Ulla sendes til England for å vaskes, men 20-30 prosent av den sendes tilbake, og i et globalt perspektiv er ulla derfor veldig kortreist.

Formidle, dele og lære om ull!

All denne kunnskapen om ull og ferdighetene i hvordan man lager i ull, vil Norges Husflidslag dele og utvikle i årene som kommer. Vi vil lære opp morgendagens forbruker, ivareta kulturarv, skape oppmerksomhet omkring miljø og kulturarv, og ikke minst fremme skaperglede og kreativitet i møte med ulla og alle de teknikkene man kan bruke når man jobber med materialet! Ullialt er et landsomfattende prosjekt, hvor alle lokallag, håndverkere, butikker og omverdenen oppfordres til å være med på ferden!

Klesarven vil gjerne være med, vil du?

ull_i_alt_logo_16_9_width-4

 

 

Kilde: http://www.husflid.no/fagsider/ull_i_alt/om_prosjektet