Om lin

Lin – et vakkert og unikt naturprodukt

Linplanten er en svært gammel kulturplante. Vikingene i Norge visste hvordan de skulle bruke lin planten. Lin blir omtalt i Edda og Frøya, fruktbarhetens gudinne, hadde tilnavnet Hørn, linhøstens gudinne. Lin ble altså i Norge dyrket allerede i yngre bronsealder, men ble vanligere ut over i eldre jernalder og var et uunnværlig materiale i tekstilproduksjonen helt fram til forbudet mot bomullsimport i 1813 ble opphevet. Etter den tid tok bomull over som råvare i tekstilproduksjonen. Amerikansk bomull ble enerådende også i Norge og vi la ned lin spinneriene og veveriene.

Heldigvis ser vi en renessanse for lin på grunn av sin slitestyrke og som et svært miljøvennlig materiale i klær og andre tekstiler i motsetning til produksjon av bomull som er svært miljøbelastende. Bruk heller lin! Ren lin brukes til bordduker, servietter, glasshåndklær, bekledning og lommetørklær. Lin egner seg særlig godt som håndklær fordi fibrene suger vann bedre enn bomull, tørker hurtigere og loer ikke fordi fibrene er så lange. Fibrenes stivhet gjør at duker ligger støtt på bordet. Lin sengetøy er mykt og varmt om vinteren, samt kjølende om sommeren. Lin er også et naturlig stoff som ikke tiltrekker støv, derfor er det antiallergisk.

facts-small

 

Behandling av linprodukter:

Vasker du dine lintekstiler med skånsomt vaskemiddel (gjerne Milo eller Neutral vaskemiddel ) og legger de i bløtt i kaldt vann ca 30 min før du vasker de, vil du oppleve at tekstilene dine bare blir vakrere med tiden.  Vi anbefaler maskinvask som finvask  på  30-40 grader. Hvitt stoff kan vaskes i temperatur opp til 90 grader. Ikke bruk tørketrommel. Det anbefales stryking på vrangen før tøyet har tørket helt og bruk maks 200 grader.

Da Blenda, Omo og tilsvarende vaskemiddel kom på markedet, kastet vi gamle vasketeknikker på vann. Alt skulle være så ”lettvindt”. Vask ikke lin med syntetisk vaskemiddel med optisk blekemiddel og for høg varme. Da kan det skje en kjemisk prosess som ødelegger linfiberen. Den vil da oppføre seg som bomull og stoffet kan bli loddent. Mange mener lin vaskes best for hånd i såpespon (20 g såpespon til 5 l vann i 60 oC.) eller Sunlight. Såpesponen gjør at du impregnerer linen og den vil ikke krølle så mye.

Linprodukter er altså lettvasket og tørker fort, de er sterke  og holdbare. Etter første vask kan de krympe fra 3 til 7 prosent avhengig av strukturen på stoffet.

Linprodukter oppbevares tørt og det må ikke brukes plastposer.

 

Kilder: http://www.gammelhuset.no/inspirasjon/om-lin?page=all , http://linbutikken.no/Behandling-av-lin, http://norges-linforening.no/2011/vask-og-stell-av-lin/#comment-2865